torsdag den 23. oktober 2014

Inspiration: Blomkål




På 1. pladsen - Blomkålssuppe


Til 1 person:
½ blomkål i små buketter
1 hvidt løg i tern
1 spsk. olie
3-4 dl vand
½ fiske bouillonterning
½ dl piskefløde
Og salt

Steg løgene klare i olien… de må endelig ikke få farve og tilsæt blomkålen, som bare lige skal vendes rundt et par gange eller tre.
Tilsæt vand og bouillonterning… vandet skal kun lige akkurat dække og lad det simre i 30 minutter.
Blend suppen glat, tilsæt fløde og lad den koge op igen.
Server den brandvarme suppe med dråber af dild/persille olie. (Brug lige dele dild og persille… kør dem godt sammen med olie i en mini-hakker eller brug en stavblender… smag til med salt. Den kan tage overraskende meget)... og tilberedte tigerrejer eller sprøde bacontern.

På 2. pladsen - Blomkål i ostesovs


2 personer
½ (stort) blomkål (buketter)
2 spsk. smør
2 spsk. hvedemel
2-3 dl - i mit tilfælde - skummetmælk
1 tsk. paprika
Ca. 3 skiver Stærke Thorvald (andre mildere oste) kan selvfølgelig også bruges.
Smag til med salt

Giv blomkåls-buketterne et hurtigt opkog og lad dem dryppe af i en sigte.
Lav en opbagt sovs af smør, mel, mælk og paprika.
Tilsæt ost lidt af gangen og smag til med salt.
Forvarm ovnen til 220 grader... bland blomkål og ostesovs sammen og hæld i et smurt ovnfast fad.
Drys med rasp og bag i 10-15 minutter til retten har fået en gylden overflade.
Server det lækre blomkåls-fad til frikadeller.

På 3. pladsen - Blomkåls-gratin


Blomkål-gratin til 2 personer:
1 mellemstort blomkålshoved
175g skinketern
3 dl mælk
20g smør
2 æggeblommer
2 æggehvider
2 spsk. mel
Salt og peber
1 håndfuld revet ost
2 spsk. rasp

Blomkålen deles i buketter og gives et hurtigt opkog i letsaltet vand. Skyl hurtigt i koldt vand og sæt til afdrypning.
Lav en tyk opbagning af smør, mel og mælk... og stil til let afkøling.
Imens piskes æggehviderne helt stive og et ovnfast fad smørers grundigt.
Pisk æggeblommerne i den afkølede opbagning 1 af gangen. Smag til med salt og peber... husk at tage højde for, at skinken er salt.
Bland blomkål, revet ost og skinketern grundigt... hæld den opbagte sovs ved og vend grundigt, så den er godt fordelt.
Vend forsigtigt de stive æggehvider i manssen og hæld gratinen i det ovnfaste fad.
Drys jævnt med rasp, stil fadet i en 180 grader forvarmet ovn i 50 minutter.
Lad gratinen hvile i minimum 8-9 minutter, så den får lov at sætte sig.

På 4. pladsen - Blomkåls-bombe


1 forkogt blomkålshoved
Frikadellefars tilsat rød og gul peber
Baconskiver
En ovn på 200 grader i 50 minutter

På 5. pladsen - Salat med blomkål


Rå blomkåls buketter smager skønt med en olie-eddike dressing.

Sidder du inde med opskrifter, hvori der indgår blomkål... er jeg den glade modtager :-D

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar