Specielt op til jul får jeg købt for mange mandler... og er de på bud i Tyskland, tænker vennerne altid på mig. Selvfølgelig er det dejligt... men det kan også tage overhånd. Igen godt vi har fryserren... så de ikke harsker, men klart... de kan ikke holde for evigt. Mine 5 favoritter med mandler er:
På 1. pladsen - Brændte mandler
4dl mandler
2 dl vand
2 dl sukker
1 tsk. vaniljesukker
1 knivspids salt
Det hele hældes i panden ved høj varme, mens der røres konstant. Jeg lod vandet koge ind, til ca. halvdelen var fordampet… og skruede ned til lav varme.
Efter et stykke tid, var der ikke mere vand… kun en støvet masse. Og der skal stadig røres i mandlerne…
Så røg varmen på middel… og vupti… ”støvet” begyndte at smelte og samle sig om mandlerne.
Når alle mandlerne er overtrukket med sukker, hældes de på bageplade med papir og skilles ad. Brug to gafler, forsøger du med fingrene… piver du :-D
På 2. pladsen - Nougatis
4 pasteuriserede æggeblommer
4 spsk. sukker
½ liter fløde
75g sukker og 50g smuttede og hakkede mandler
Pisk æg og sukker godt sammen... så det ikke knaser.
Pisk fløden til skum.
Fold æg og fløde sammen og sæt på frost.
Imens... Smelt sukker gyldent på en pande. Tilsæt smuttede og hakkede mandler under konstant omrøring. Hæld blandingen på en bageplade med papir… og lad den afkøle, inden den knuses og blandes i isen.
Isen skal stå på frost minimum 5 timer.
På 3. pladsen - Soja-mandler
Så bliver det vist ikke nemmere… det skulle da lige være, hvis man spiser mandlerne direkte fra posen og skyller efter med soja.
Kom mandlerne i en frysepose og overhæld med soja.
Er ret sikker på, hvilken som helst soja virker… lad mandlerne trække 3-4 timer.
Lad dem dryppe af i en sigte og sæt dem i en 160 grader varm ovn i 20 minutter.
Rør af og til... og hæld så en skummende kold øl op, så den er klar til servering :-D
På 4. pladsen - Cookies med mandler, chokolade og chili
16 cookies:
125g blødt smør
125g sukker
2 tsk. vaniljesukker
1/4 tsk. salt
1/4 tsk. chili explosion (chili flager)
1 æg
180g mel
1 tsk. bagepulver
100g hakket mandler
100g hakket mørk chokolade
Så er det ellers bare om, at få fingrene i fedtefadet... Smør, sukker, vanilje og chili æltes godt sammen med hænderne... det er en fedtet affære, men den nemmeste måde at gøre det på.
Ægget tilsættes og æltes godt ind i smør-massen.
Mel, bagepulver, chokolade og mandler hældes i skålen. Fordeles så massen kommer til at ligne revet ost... derefter samles dejen hurtigt, inden den sættes på to bageplader med bagepapir.
Sæt 8 kugler i samme størrelse på hver bageplade... tryk dem let flade.
Bages ved 175 grader i 15 minutter til de er let lysebrune i kanterne.
På 5. pladsen - Mandel-muffins
9 store mandel-muffins:
200g smør
2 æg
100g mandelmel
100g hvedemel
200g sukker
2 tsk. bagepulver
1-1½ dl kogende vand
100g grofthakkede mandler med skal
Bland de tørre ingredienser (undtagen hakkede mandler) godt sammen.
Tilsæt smørret, som er smeltet... og rør grundigt sammen.
Tilsæt derefter æggene et af gangen.
Slut af med det kogende vand... sørg for dejen er grundigt rørt sammen, så der ikke er klumper.
Vend de hakkede mandler i dejen.
Fyld muffinsformene 2/3 op.
Bag i en 200g forvarmet ovn i 15 til 20 minutter.
Note: Mine forme er forholdsvis store
God ide, at liste en ingrediens op i hvad den kan bruges til af lækre ting. Hos mig havde mandlerne lagt på en førsteplads som marcipan. Det er bare lækkert.
SvarSletKh. Lis
Hej Lis
SletTak for din søde kommentar.
Hjemmelavet marcipan har jeg stadig til gode, men med fryseren fyldt af det købte, går der lige lidt tid endnu :-D
- Pia
Mmmm - mandler er gode!
SvarSletDet bedste de bliver brugt til i min verden er naturligvis Risalamande :o) Eller marcipan, selvom jeg ikke har prøvet at lave det selv. Mandelsmør er også tossegodt! Men brændte mandler, cookies og muffins, som du har her på listen er bestemt heller ikke sådan at kimse af :o)
Hej Camilla
SletTak for kommentaren. Hm?? Hvad bruger man mandelsmør til... men ikke mindst, hvordan laver man det??
- Pia
Jeg har en opskrift på min bloghttp://cocoogco.blogspot.dk/2012/04/mandelsmr-med-ahornsirup-og-kanel.html?m=1
SletMan kan også lave det udelukkende med mandler. Jeg bruger det som regel på brød eller som tilbehør til frugt. Alle steder man ellers ville bruge peanutbutter kan man vel egentlig bruge det :-)
Hej Camilla
SletTak for svaret... det må jeg da vist også hellere prøve :-D
- Pia
Mmmm, mandler, dem elsker jeg også. Må prøve sojamandlerne en dag, det lyder som et godt alternativ til salte mandler, og de der muffins ser også rigtigt gode ud. Godt vi snart skal en tur til Tyskland og proviantere;-)
SvarSletHej Heidi
SletTak for din søde kommentar. Jeg er glad for, jeg kan inspirere dig :-D Tyskland er også mit fortrukne, når der skal noget i skabene, her kan alle være med.
- Pia