Squash er nok nær det nemmeste selv at dyrke... og har du 3 planter, vil du klart føle, du drukner i dem, hvis du ikke deler ud af dem :-D Bor du i lejlighed med altan, er det også muligt at dyrke dem i f.eks. en 12 liters spand, men vær opmærksom på, at planten bliver forholdsvis stor.
Min fortrukne squash er 8 ball squash... den er så nuttet :-D Husk!!! Smag på squashen inden brug... har den undelig bitter/kemisk smag, skal den smides ud.
På 1. pladsen - Fyldte squash
2 stk. udhulede squash (gem fyldet)
500g hakket oksekød
2 finthakkede gulerødder
½ finthakket rød peber snack
3 fed finthakkede hvidløg
2 spsk. sød chili sauce
Er par gode håndfulde revet ost
Steg det hakkede oksekød på en varm pande til det er gennemstegt.
Tilsæt de hakkede grønsager + indmaden fra squashene som også er finthakket.
Lad blandingen stege 5 minutter, så squashen får smidt lidt af væden.
Forvarm ovnen til 200 grader.
Afkøl fyldet en anelse og tilsæt så chili sauce og revet ost.
Smag fyldet til med salt og peber.
Fyld fyldet i squashene... med lidt ekstra ost på toppen. Note: Det ekstra ost vil jeg en anden gang først drysse over, når der mangler 10 minutter af bagetiden.
De fyldte squash og lågene bages i 45 minutter. Lågene skal ikke lægges på squashene før de serveres.
På 2. pladsen - Store squash-brud
Start med at køre en dej af:
½ pakke gær
2½ dl håndvarmt vand
½ dl olie (brugte solsikke olie)
2 tsk. salt
1½ spsk. sukker
400-450g hvedemel
Lad dejen hæve under klæde i 1 time
Desuden skal du bruge 100g revet og presset squash
50-60g solsikkekerner
2 hele æg
Riv squashen og pres så meget af væde ud, som muligt.
Når dejen har hævet, hældes squash, solsikkekerner og de to æg i skålen. Og så er det ellers i med klør 5, dejen skal ikke æltes, men presses blidt gennem fingrene, så squash, kerner og æg fordeles jævnt.
Riv klatter af dej og læg dem på en bageplade. Jeg fik kun 6 boller ud af portionen, hvilket resulterede i mega boller. 9 på en plade ville virke knap så voldsomt J
Lad bollerne hæve endnu en time… og sæt dem så i ovnen ved 200 grader. Mine skulle have omkring 20 minutter.
På 3. pladsen - Squash-tærte
400g reven squash (med skal)
1 stort hakket løg
125g bacon i tern (fedtet skal bruges)
100g revet ost (halvt ekstra lagret og halvt roquefort)
2 dl mel
1 tsk. bagepulver
5 æg
Salt og peber
Steg bacon på en pande... og tilsæt løggene. De skal kun lige være klare
Pisk æggene... sigt mel og bagepulver i massen og pisk det grundigt, så der ikke er store mel-klumper
Vend hurtigt de øvrige ingredienser i
Hældes i en smurt tærteform og bages ved 200 grader i ca. 40 minutter
På 4. pladsen - Kylling i sur/sød sovs med squash
1 glas tomatsauce eller pizzasauce... eller en dåse flåede tomater
5 spsk. eddike
5 spsk. sukker
Koges sammen og smages til med salt og peber... evt. mere eddike og sukker. Er saucen for tynd, kan den jævnes med lidt tryllepulver maizena rørt ud i vand.
Saucen stilles til side, mens resten af retten laves.
500g kyllingbryst i mundrette tern
1 grofthakket løg
3-4 gulerødder i mønter
½-1 rød snackpeber i tern
1 squash i tern
Og fordi jeg havde... en ½ pakke cocktailpølser i skiver
Svits løget i en anelse olie uden det bruner.
Tilsæt kyllingkødet og cocktailpølser... brun det.
Hæld gulerødderne i gryden og lad dem stege med i 5 minutter.
Tomatsauce, pebersnack og squash hældes ved og retten for lov at simre yderligere 5 minutter.
På 5. pladsen - Syltede 8 ball squash
Saltlage:
1 l vand
100g salt
2 dl eddike
Eddikelage:
6 dl vand
6 dl sukker
6 dl eddike
30 nelliker
30 peberkorn
18 laurbærblade
6 chili
Atamon
Squashene vaskes, skrælles, kernerne fjernes og skæres derefter i klodser. (Gem endelig skræl og indmad til senere brug, f.eks. en suppe)
Så lægges de i saltlagen og stilles i køleskabet 1 døgn. Si saltlagen fra.
Ingredienserne til eddikelagen hældes i en gryde, koges i 5 minutter. Tag gryden fra varmen og tilsæt Atamon.
Squashene kommes i en rene glas og den varme lage hældes over. Jeg sier lagen, for jeg bryder mig ikke om ”fnuller”… sæt låg på med det sammen.
Tak - hermed en afgrøde besluttet til årets højbede ☀️
SvarSletHej Marianne
SletDet fortryder du ikke :-D
- Pia