lørdag den 24. januar 2015

Inspiration: Tzatziki

Nu får jeg måske nogen drag over nakken... og skal belæres om, at en ægte tzatziki består af: Reven eller fintskåren agurk, drænet ("græsk") yoghurt, knust eller finthakket hvidløg samt olivenolie og salt. Og i visse egne krydres med dild eller mynte... men sådan lave jeg den nu ikke :-D Jeg kan ikke fordrage græsk yoghurt, så i mit køleskab forfindes udelukkende creme fraiche 18%. Desuden... er der mange andre grønsager, du kan lave "uægte" tzatziki af. Her kommer 5 af mine favoritter:

Den med agurk


Revet agurk drysses med fint salt, så væden trækkes ud… hældes derefter i en si til afdrypning
Pressede hvidløg blandes med creme fraiche (det er ikke nødvendigt at dræne den)
Hele molevitten blandes sammen og smages til med salt

Den spidse



Til sommer... når man nærmest får kastet bundter af radisser i nakken, er den grønsag et super godt alternativ til agurken. Tzatzikien bliver her en anelse "spids" i smagen.
Riv radisserne groft… drys med 1 spsk. salt og lad dem trække 15 minutter, hvor de vendes et par gange. Hæld dem i en si, så væden kan løbe fra… alt under en time er sjusk, for de smider meget væske.
Pres 2 fed hvidløg i en passende mængde creme fraiche 18%
Bland de to ting sammen… og smag til med salt.

Den med rødbede


Dette er ikke en opskrift, du skal give dig i kast med, hvis du ikke kan lide smagen af rå rødbede, selvom den giver kulør på hverdagen, dagen efter indtagelse. Hæ hæ :-D
Fremgangsmåden... er som de ovenstående, dog skal der også tilsættes saft fra en øko-citron og en anelse spidskommen. 
Selvom rødbeden har været hængt til afdrypning, afgiver den stadig en masse af væde, så i dette tilfælde, skal tzatzikien først røres sammen umiddelbart før servering.

En med hvidkål


Opskriften er nærmest som de ovenstående, dog mere knasende og grov.

Og lige en med gulerod


Gulerods tzatziki'en... som jeg kan lide den, lyder måske som en spøjs lille fætter. Jeg smager dressingen (som de forgående... cremefraiche og hvidløg) til med en anelse sukker og citron. Citronen gør dog at tzatziki'en bliver mere "løbende" en cremet, men smagen... :-D

5 kommentarer:

  1. Elsker tzatziki....uhhhmmmm jeg har den med radisse til gode at prøve, men et skal den da helt sikkert.

    Jeg har lavet grønkålstzatziki, mums det er en favorit her i Casa Fangel

    http://laavisesmad.blogspot.com/2014/12/farsfad-grnkalstzatziki.html

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej L

      Man kan jo nærmest bruge alle slags grønsager... tilsætte "hvidløgs dressing", om det så kan kaldes tzatziki, ved jeg ikke. Men bare det smager godt :-D

      Din med grønkål kunne jeg godt tænke mig at prøve, eneste problem er bare, at sidst B fik grønkål, sad han med en ½ orm på tallerkenen. Ha Ha Ha... så det bliver ikke inden for nærmeste fremtid :-D

      - Pia

      Slet
    2. Ohhhh no jeg ville falde om hvis det skete for mig :-D

      Slet
    3. Ha Ha ha... pjat med dig L :-D Har du aldrig spist et æble og fundet en ½ orm?? Man får opkastnings-fornemmelser for en periode... og synet af æbler er ikke videre tiltrækkende :-D

      "Been there - done that"

      Slet
  2. Nope...tror jeg ikke, men det kan osse være at jeg lykkeligt har glemt alt om det.

    SvarSlet