tirsdag den 29. juli 2014

Basilikum og fattigrøvs pesto


Med lidt god pasning er basilikum en af de krydderurter, man kan kalde næsten gratis. Det eneste det kræver er... at du køber en plante til 7-8,- i et supermarked (ja, selvfølgelig kan du også vælge at købe frø, meeeeen det andet virker nu ubeklageligt) så har du basilikum til alle sommerens lækre retter :-D

Dog skal du lige være opmærksom på, at den basilikum du køber straks skal plantes om i en meget større potte... når du har skilt de små planter fra hinanden. Gør du ikke det, klasker den hurtigt sammen.

Når du så begynder at høste af den, er det smarteste, at du klipper topskud fremfor hele stængler... derved bliver planten mere busket... klip endelig bare løs, basilikum vokser nærmest som ukrudt :-D


Og hvad skal du så med alt den basilikum?? Du skal da selvfølgelig lave pesto :-D Ligegyldigt om du vælger den "dyre" slags... den med pinjekerner og parmesan - eller du vælger min fattigrøvs pesto, vil den altid smage bedre end en købt. 

Når jeg laver pesto, er det altid på slump:

En god mængde basilikumblade
2-3 fed hvidløg
1-2 dl solsikkekerner... win win hvis der er nødde-allergikere  i selvskabet
En god olie og salt

Det hele køres til en homogen masse med en stavblender... og smages til slut til med ekstra hvidløg og salt. Der skal stadig være lidt knas tilbage i solsikkekernerne :-D

Så langt - så godt!! Og hvad skal du så bruge pestoen til?? Her er mine favoritter:

1. Som den er... i stedet for sovs
2. Som smørelse i sandwich eller burgerboller
3. Til pasta... både kold og varm
3. Til dressing... creme fraiche smagt til med pesto - mums
4. Som pizzaens hemmelige ingrediens. En skefuld kørt med lidt ekstra olie... og dryppet på pizzaen, inden der kommer ost på (så gør du det ved alle dine pizzaer)
5. Små dryp på tomatsalat
6. Og små dryp på supper inden de serveres
og og og og og og og og...... :-D


7 kommentarer:

 1. Hvordan skal basilikum stå i solen eller hvordan? Hver gang jeg forsøger mig går det ud, øv for jeg elsker pesto!
  kristina742003@yahoo.dk

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Kristina

   Som sagt... hvis det er en plante, du har købt i et supermarked, er det vigtigt, du straks planter den om. Husk at skille de små planter ad... uden at ødelægge rødderne for meget.

   Når jeg har basilikum herhjemme, står den i et vest-vendt vindue, så den får sol fra omkring middags tid... det er det eneste sted, jeg kan holde den i live.

   Og så skal du huske, den ialtfald skal vandes i underskålen ca. hver anden dag - eller når den er tør.

   Høst tit og ofte top-skudene... og skulle planten komme til at se rigtig træls ud, så klipper du den bare helt ned - og så starter den forfra :-D

   Håber du får held med det... og vil da gerne have en tilbagemelding :-D

   - Pia

   Slet
 2. Hej Pia

  Jeg er ny i basilikum-plante-kan-ikke slås-ihjel-verdenen :-D Min er efterhånden snart en ½ meter høj og den kan jo ikk blive ved med bare at skyde sådan i vejret vel.
  Så var det jeg læste at du skrev i dit tidligere svar "og skulle planten komme til at se rigtig træls ud, så klipper du den bare helt ned - og så starter den forfra :-D" og før jeg begynder at begive mig ud i bare at klippe løs, må jeg hellere sikre mig at jeg har forstået det korrekt.
  Altså jeg klipper bare stænglerene af nede ved jorden og så gror planten igen og bliver fin (og høj :-D)

  Knus Låvise

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Låvise

   Velkommen i den verden :-D

   Nu er din basilikum jo rimlig høj... så efter at have rådspurgt mig med basilikum-eksperten (min bedre halvdel) er mit svar:

   Klip den ned til 10-15 cm over jorden. Jeg kan ikke love, planten bagefter bliver lige så høj, men til gengæld bliver den mere busk-agtig.

   Husk iøvrigt at når du klipper basilikum, kan du komme det i en frysepose, puste luft i og lukke den... så holder basilikummen 2-3 dage i køleskabet.

   - Pia

   P.s. Tror da næsten jeg bliver nød til at lave et "Basilikum-projekt" her på bloggen :-D

   Slet
  2. Ja det ville være en fantastisk ide med et basilikum-projekt.


   Jeg "klipper" inden længe og du skal nok hører nærmere :-D

   Tak for ekspertise-svar

   Knus

   Slet
  3. Det vil jeg glæde mig til :-D Og mon ikke du overrasker med et par basilikum-opskrifter??

   - Pia

   Slet
  4. Jooohhh det var da planen :-D

   Go weekend søde

   Slet