onsdag den 23. december 2015

Risalamande - på den hurtige måde


Svindel og humbug?? Ja... det er muligt, men man behøver heller ikke gøre tingene mere komplicerede end højst nødvendigt. I år har jeg købt en rulle færdig risengrød. Jeg magter simpelthen ikke koge den selv... for jeg ved, jeg løber tør for tid :-D

Den hurtige udgave
til 6 personer:
1 rulle risengrød
2,5 dl piskefløde
1 vaniljestang
200 g smuttede og hakkede mandler

Pisk fløden med kornene fra en vaniljestang
Bland risengrød, fløde og mandler
Server med varm kirsebærsauce

Du kan selvfølgelig også vælge en mere hjemmelavet metode, men den kan du læse alt om her


"Fødevarestyrelsen advarer iøvrigt mod den gamle "mormor"-metode, hvor grøden bliver pakket ind i dyner i flere timer.

Hvis risengrøden ikke bliver holdt i kog, når den tilberedes, så kan bakterien Bacillus cereus udvikle giftstoffer i grøden, der i værste tilfælde kan give opkast og diarré. Derfor er det også vigtigt at være opmærksom, når der koges risengrød til ris a la manden.

Når grøden skal anvendes senere, som for eksempel i Ris a la mande, er det vigtigt at få kølet den hurtigt ned, og at opbevare den i køleskabet ved 5 Cº.

Ifølge Fødevarestyrelsen bør der højest gå tre timer fra grøden er 65 grader til den er kølet ned til 10 grader. Når der sker en hurtigt afkøling og temperaturen holdes lav, vil der ikke dannes giftstoffer."


9 kommentarer:

  1. Mums, det bliver jeg nødt til at prøve, for jeg elsker risalamande, men laver det aldrig selv, fordi det er alt for besværligt først at koge risengrød :-) Hjertelig tak for endnu et af dine geniale tip, der gør det muligt for mig at lave mad selv <3 Kram

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for din søde kommentar Louise... husk lige at tilsætte lidt sukker, hvis du er til den søde side :-D

      Slet
    2. Jeg er helt klart til den søde side, for det kan ikke blive for sødt til mig :-D Du har vel ikke tilfældigvis en god og let opskrift på æbleflæsk? Jeg er nemlig helt syg efter at få æbleflæsk her i juledagene - jeg kan slet ikke huske, hvornår jeg sidst har spist det :-) Glædelig jul til dig <2 Kram

      Slet
    3. Æbleflæsk... Louise, bliver aldrig mit kompetenceområde. Jeg har aldrig brudt mig om det. Så hellere æble for sig og flæsk for sig. Håber dog, det lykkedes dig at finde en god opskrift ;-D

      Slet
    4. Tak Pia, jeg har fundet en opskrift, som jeg vil prøve i morgen :-)

      Slet
  2. For flere år siden læste jeg i et blad om en "Simmermat", en metalplade med metaldupper på den ene side, og som derfor kan anvendes på ALLE typer komfurer. Jeg bestilte tre stk. hos Kop og Kande, til mine to børn og mig selv. Så kan man trygt smelte chokolade uden vandbad, koge ris, risengrød og andet, der skal tilberedes ved lav temperatur, fordi gryden står oven på pladen. Jeg opbevarer pladen i det hylster, jeg købte den i, fordi brugsanvisningen står på bagsiden, og jeg altid lige skal sikre mig, at jeg vender den rigtige side ned mod mit komfur. Jeg hører bestemt ikke til "køkkenduppeditsamlerne", men den, vidste jeg, jeg ville bruge til flere ting. Så laver risengrøden sig selv - jeg var nemlig begyndt at blive usikker på sikkerheden ved at koge grøden i fodenden af min seng ...
    Elsebeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Elsebeth

      Den køkkenduppedit har jeg aldrig hørt om... men den kunne helt klart kravle langt op af min ønskeseddel :-D

      - Pia

      Slet
  3. Pia, den er nok min bedste duppedit! - og, lad den bare kravle opad - men den skal sikkert bestilles. I betragtning af hvor god OG anvendelig, den er, undrer det mig, at jeg kun har set den anbefalet den ene gang for flere år siden.
    Elsebeth

    SvarSlet