onsdag den 26. februar 2014

Inspiration: Kartofler


Er du kulhydrat-forskrækket... er dette nok ikke lige indlægget for dig. Er du ikke, men bare trænger til lidt inspiration til posen af kartofler, der ligger og har fået begyndende spirer, så læs roligt videre... 5 af mine favoritter er:

På 1. pladsen - Alm. kogt kartoffel


Kog dem enten med eller uden skræl... alt efter årstiden og kartoflerne. 12 minutter herefter skal der slukkes for kogepladen... og kartoflerne skal stå yderligere omkring 7 minutter. "Sikkerheds tjek" stik en skarp kniv i en af kartoflerne... glider den nemt igennem er den kogt.

På 2. pladsen - Kartoffelbåde 


Igen kan du vælge at bruge kartoflerne med skræl... eller uden. Skær kartoflerne i både og læg dem i iskoldt vand, som skiftes et par gang, så en god del af stivelsen forsvinder. Tør dem godt og læg dem i en frysepose sammen med krydderier og en lille sjat olie... kartoflerne må ikke sejle i olie. Forvarm ovnen til 180 grader og fordel kartoflerne på en bageplade med bagepapir. Bag bådene i 15 minutter... vend dem og bag videre i 10 minutter. Drys med groft salt ved servering.

På 3. pladsen - Hasselback kartofler


Skræl kartoflerne og skær hver kartoffel knapt igennem i tynde skiver på tværs. Læg dem i en smurt bradepande og pensl med smør. Drys salt over. Bag kartoflerne midt i ovnen ved 225 grader i ca. 1 time.

På 4. pladsen - Kartoffelmos


Skræl kartoflerne og skær dem i mindre stykker. Kog dem uden salt i 20 minutter Hæld vandet fra  og damp dem helt tørre. Mos kartoflerne med håndpisker, og tilsæt mælk lidt efter lidt under stadig piskning. Tilsæt smør og pisk mosen let. Smag til med salt og peber. Til 1 kg kartofler skal der bruges 1½ dl mælk og 30g smør...ved større portioner er det en fordel at varme mælken op og smelte smørret... så mosen ikke når at blive kold under tilberedningen.

På 5. pladsen - Blendede supper


Kartoffelsupper findes der et hav af opskrifter på... oftest følger jeg dog ikke nogen, men bruger hvad jeg har af grønt, der synger på sidste vers. Bruger du 1/3 kartofler giver det rigtig god smag til suppen + kartoflerne "jævner" så det ikke er nødvendigt at bruge f.eks fløde... til at gøre suppen mere "rund". :-D Hold nu op... hvor har jeg spist mange skønne supper på den konto.


2 kommentarer:

 1. Nu forstår jeg, hvorfor franskmændene kalder en kartoffel for "pomme de terre"; jordens æble eller æble fra jorden. Din smukke kartoffel ligner grangiveligt et æble. Eller måske et hjerte :-)
  Elsebeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Elsebeth

   Jeg så den som et hjerte:-D Hos os hedder kartoflen "Jordens guldklump"... men vi er også ekstrem glade for kartofler.

   - Pia

   Slet