lørdag den 31. oktober 2015

Fra... uspiselig - til spiselig


Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg helst selv laver alt mad fra bunden. Men... når det så er sagt, kaster jeg mig også udi nemme valg, når energien er på nul, eller jeg syntes, jeg har fundet et godt, billig og interessant tilbud. Og man kan vel ikke tage helt fejl af "pulled turkey" ... eller kan man?? Joooooo... det kan man så godt. Hmprff!!

Det er vist mest normalt, at få "pulled pork", men jeg var faldet over en færdiglavet en af slagsen med kalkun. Ahha... tænkte jeg, det måtte da være knap så fedtfyldt, men jeg tog fejl, den er nemlig lavet på overlårene, altså den fedeste del på kalkunen. Men nøglehulsmærket ...det havde pakken... hvilket blandt andet også betyder mindre salt. Men igen... jeg tog fejl :-/


I fryseren fandt jeg en pose med lækre squash brud... og i gemmeren opskriften på coleslaw, der dog blev lavet på kinakål. Forenet med "pulled turkey" (brugte omkring 200 g på to boller)... så skulle der smovses :-D


Men ak nej... kødet var så salt, at det praktisk talt var uspiselig!! Vi endte med at spise bollerne og coleslawen... og skrabte kødet til side, hvorefter det blev smidt ud.

Tilbage stod jeg sur med yderligere 200 g kød... og kunne ikke gøre andet ved det, end at spæde til med ikke salte ingredienser.


Det blev til en omgang pasta-biks...

5 store hvide champignon i kvarter
2 gulerødder i mønter
1 stort løg i skiver
3 dl blandet ærter og majs
Pasta kogt uden salt
Og... de 200 g famøse kalkunkød
Ingen krydring overhovedet!!!


Så meget skulle der til, for at retten blev spiselig. Det er muligt færdigretter er nemme, ind imellem også billige... har de rigtige mærker på emballagen, men min sunde fornuft fortæller mig gang på gang... at hjemmelavet sejrer. Så er du herre i dit eget køkken og ved nøjagtig, hvad der er i af ting og sager... og salt :-D

fredag den 30. oktober 2015

Store "Stop Spild Af Mad" - dag


Det er vildt så mange små-rester, vi altid har stående... og hold da op hvor bliver det synligt, når jeg stiller det op i: Store "Stop Spild Af Mad" - dage :-D


Forleden fik vi blandt andet farsbrød og champignonsovs til aften. Der var godt og vel et ½ farsbrød og 2 spsk. champignonsovs tilbage. Desuden... lidt salat med vindruer, som dog blev kasseret, de så for kedelige ud, et ½ løg, 3 spsk. ærter og majs, kartoffelmos, en smule dressing... og en sjat fløde.


Jeg skar 2 halv-tykke skiver farsbrød og dækkede dem med kartoffelmos, hvorefter de kom i ovnen. Blandede salat, ærter, majs og finthakket løg... og pludselig var der salat nok til 2. Dressingen blev spædet til med 1 spsk. cremefraiche og smagt til igen. Og champignonsovsen... blev kogt op med 1½ spsk. fløde... og så var der også nok af den :-D

Aftensmaden scorede ikke på udseendet... men det smagte godt og der var gratis aftensmad til 2 personer. Desuden var der farsbrød i overskud til to madpakker :-D

Mission Completed!!

lørdag den 24. oktober 2015

Dagens dato-fund = med forret



Det er altså bare alt for sjældent, vi får forret... eller dessert for den sags skyld, men når en pakke carpaccio sniger sig ned i indkøbskurven til 10,- under prisen, så er jeg til at lokke med.

En enkelt pakke er stor nok til os... forenet med gulerødder, løg og salat... måske en enkelt tomat og lækkert brød selvfølgelig, så er det altså hovedretten, vi springer over :-D

"I øjeblikket går tiden simpelthen alt for hurtig. De 3 sølle dages efterårsferie jeg havde i sidste uge, forsvandt inden jeg fik set mig om. Tro mig... jeg fik brugt alle eksisterende undskyldninger på... at sove. Nøøjj hvor var det tiltrængt - og spild af tid :-D"

"I morgen lukker vi ned i kolonihaven, så er det definitivt slut for i år. Det passer mig fint, for når der er 12 grader udenfor... og kun 8 inde i huset, så er det absolut ikke et sted, jeg gider befinde mig. Dog er der stadig grønsager i jorden, så dem skal der lige tjekkes op på... og deles ud af :-D"


mandag den 19. oktober 2015

Store "Stop Spild Af Mad" søndag


Stop Spild Af Mad handler om meget mere end bøtterne i køleskabet... med rester fra dagene før. Det handler også om, hvad du har stående i køkkenskabene, som du bare aldrig har fået brugt. Hvornår har du f.eks. sidst tjekket skabene for morgenmadsprodukter, som på underligste vis står allebagerst??

I mit skab stod en ½ pakke guldkorn og grinede dumt. Den var forsvarligt pakket ind med både klemme og i pose. Godt nok var de "fedtet" sammen til en hård klump... dog ikke mere end et par karatehug kunne lave om på :-D De havde sneget sig 14 dage over datoen, men med B som sublim smagsdommer og "tumbs up"... blev nogen af guldkornene forvandlet til:


Skønne knasende guldkorns-småkager :-D Hm!!! Skulle vist have lavet dobbelt portion. Specielt når jeg vælger, at dele ud af dem... til f.eks. formanden af andelsboligforeningen. Man ved jo godt, hvem man skal holde sig venner med ikk' ??? :-D

Nå... men man jo ikke bare leve af kærlighed og guldkorns-småkager alene. Der skal lidt mere til, så jeg gik på jagt i køleskabet. Jeg elsker de "gratis" dage... og det tomme køleskab, der står klar til en ny uge :-D


I køleskabet var det både noget og ingenting, som fyldte godt på hylderne:


En stor broccoli-stok med enkelte buketter, En bøtte med kartoffelmos. En sjat fløde. Rødløg og en god humpel franskbrød. Desuden... en god håndfuld ærter. "What!! Det kan da umuligt blive til aftensmad" tænker du nok :-D Men tre solide portioner gratis mad, blev det til.


Franskbrødet blev forvandlet til brødcroutoner... denne gang i tern.


De øvrige ingredienser til en lækker cremet kartoffelsuppe med snert af broccoli. Hvis du klikker her, kan du se nogen af de forslag, jeg har til brug af broccoli-stokken.

Tilbage til suppen: (som iøvrigt blev til en af de rigtig gode)
Løget blev hakket groft
Broccolistokken trimmet og skåret tyndt... buketterne sat til side
Svits løg og og broccoli-stok kort
Tilsæt vand så det dækker... og lad det simre til løg og broccoli er mørt
Stik en stavblender i gryden... og... blend :-D
Tilsæt kartoffelmos og lidt mere vand...
Lad suppen simre til den er jævn
For "rundingens skyld" tilsæt 1-1½ dl fløde
I med ærter... og smag til med salt
Pynt med blancherede broccoli-buketter inden servering og giv brødcroutoner til :-D


Mission Completde!!

fredag den 16. oktober 2015

To år med bloggen




Tjuuu hej... som tiden går. I dag har "Udelukkende rester" eksisteret i 2 år og jeg er stadig vild med, at vise Jer, hvordan vi genbruger vores madrester. Selvfølgelig har jeg haft lidt kriser ind imellem, sågar overvejet at stoppe, fordi jeg ikke syntes, jeg havde nyt at tilføje... men efter lidt tid, kan jeg alligevel ikke undvære min blog :-D

Som sidste år, skal I selvfølgelig se bloggens top 3 indlæg, som er følgende:




Igen er det tre vidt forskellige poster der hitter... for mig er det sjovt at se, hvad I klikker mest på. Og så forsøge at "dreje" bloggen i den retning :-D At "Genbrug" af tomatsalat har bidt sig så fast... overrasker mig. Mon den også ligger på top 3 næste år??

Lidt statisk skal der naturligvis også til:
Jeg har efter 2 år skrevet 331 indlæg
Jeg har haft 44.720 klik på bloggen
Jeg har 81 skønne følgere på Bloglovin'
Og 16 ligeså skønne følgere på GFC


En af de helt store udfordringer for mig... har været at skralde. Prøves skulle det... men absolut et adrenalin-kick af de store, som jeg sikkert ikke forsøger mig med igen. Jeg er simpelthen for tøset, selvom jeg sagtens kan se økonomien i det. Nej... så er jeg altså meget bedre til det med dato-fund :-D

Tak til alle Jer, der følger mig...jeg håber, I hænger ved endnu et år. Det glæder mig sådan, at vi i samlet flok, kan løfte Stop Spild Af Mad endnu højere og sprede budskabet endnu bredere :-D



onsdag den 14. oktober 2015

Store "Stop Spild Af Mad" mandag


Så var der igen bøtter på hylderne i køleskabet :-D Det syner måske ikke af meget, men gav dog alligevel 3 portioner ekstra gratis mad.


Resterne bestod af kartofler og grønsager og + 1 kyllingbryst fra jeg lavede butterfly chicken
Jasmin ris og karrysovs fra vi fik torsk
Ristede solsikkekerner
Og en håndfuld ærter


Kartofler og grønsager røg i ovnen og stegt sprøde
Karrysovs, kylling i mundrettestykke og ærter blev til kylling i karry
Vi spiste hvad vi kunne... kærligt drysset med solsikkekerner
Og resten af kyllingen i karry blev fordelt over jasmin risene, så B fik varm middagsmad dagen efter

Mission Completed!!

tirsdag den 13. oktober 2015

Dato-fund og nedfaldsæbler - dagens redning


Ind imellem får jeg bare for sygt lyst til at bage. Helst skal det være nemt, billigt og ligne en million :-D Om det så lykkedes mig, det må du vurdere. Nemt og billig var det ialtfald :-D


Skulle du selv få lyst til at prøve kræfter med æbleroser, så klik her :-D


mandag den 12. oktober 2015

Menuen i uge 41 - 2015

Mandag: Høns i asparges... rester fra lørdag

Tirsdag: Kotelet med ost og kapers

Onsdag: Karbonade med smørsovs, kartofler og "grønt"

Torsdag: Ovnbagt torsk med karrysovs og jasminris

Fredag: Butterfly chicken og broccolisalat

Lørdag: Wraps af rester

Søndag: Rugbrødder

tirsdag den 6. oktober 2015

Store "Stop Spild Af Mad" søndag


Eller man burde måske kalde det: "Hæld alle resterne fra køleskabet i en gryde... og rør rundt"?? Det var ialtfald det, menuen stod på :-D


Blandt andet bestod indholdet af revne gulerødder og squash. Løg, hvidløgsmør, vand, en sjat fløde, urtesovs, en håndfuld ærter, tørt toastbrød, ost... og en god skefuld gurkemeje.


Forenet blev det til en skøn gul suppe med strejf af fransk estragon serveret med ostebrød med løg :-D

Dagens anden Stop Spild Af Mad ret... vi elsker varm mad til middag om søndagen...


... blev til som så tit før biksemad. Kogte kartofler fra forgående dage, små kødrester og løg... blandet og stegt på panden. Æg havde jeg ingen af, så det spejlede måtte vi tænke os til.

Jeg syntes ærligt talt, det er vildt at tænke på... at jeg rent faktisk fik 6 portioner gratis (to portioner suppe til fryseren) mad ud af vores rester på en lille uge. Husker du at bruge dine?? Skal jeg komme med en enkelt lille detalje, som jeg så elsker knap så højt ved brugen af rester... så er det opvasken, der står tilbage. Bøtter, skåle og hvad ved jeg... i en tårnhøj stak :-D Heldigvis har jeg også "opvaskemaskine"... han hedder Brian... ha ha ha :-D


Menuen i uge 40 - 2015

Vi har haft en snak... B og jeg. En snak som handlede om opslidende husarbejde og madlavning. Jeg vil jo selvfølgelig til enhver tid vælge maden... gå og "dimse" i køkkenet til musik valgt af Dan Rachlin... jamen så er det ikke et øje tørt... fniiis specielt ikke hos naboerne, som virkelig ikke syntes, jeg synger særligt godt. Hm?? Når det så er sagt... har madlavnings-presset her på matriklen været en ren afslapningsøvelse i denne uge.

Mandag: Kødsovs, kartoffelmos og syltede rødbeder

Tirsdag + onsdag: Lavede en stor grydefuld kødsovs mandag, så den har stået på rester med forskelligt tilbehør

Torsdag: Frikadeller med kogte kartofler, ærter, majs og urtesovs

Fredag: Grillet bøf, bagte kartofler og hvidløgsmør

Lørdag: Høns i asparges med kogte kartofler

Søndag: Store "Stop Spild Af Mad"... alt godt fra køleskabet :-D


lørdag den 3. oktober 2015

Frikadeller uden æg


Kan man lave frikadeller uden æg?? Ja... selvfølgelig kan man det. Dermed ikke sagt, at jeg altid gør det... for har jeg æg, kommer jeg altid et i. Det binder bare på en eller anden måde farsen bedre sammen :-D

En pande frikadeller uden æg:
500 g hakket svinefars (evt. halv kalv)
Et ½ stort finthakket løg
En god håndfuld revet squash (kunne ligeså godt være andre grønsager)
Rigeligt friskkværnet peber
1-2 dl mælk (eller vand)
2-3 spsk. mel
½ spsk. pulled pork rub (kan undlades)
Salt (En anelse mere end hvis farsen er uden grønsager)

Rør fars, squash og løg godt sammen
Tilsæt mel og krydderier... undtagen salt og rør det sammen
Hæld mælk ved lidt af gangen, indtil farsen har den ønske konsistens. Jeg kan bedst lide min en anelse "lind", men samtidig skal du være opmærksom på, at squashen "vander" en del under opvarmning
Tilsæt salt og stil farsen på køl, mens du forbereder tilbehøret
Steg dellerne i smør... eller som du ellers plejer
Dellerne bliver på pga. af squashen knap så sprøde, som ellers. Til gengæld bliver de mere saftige :-D

I det hele taget er fars-mad en rigtig godt forklædning til grønsager. Desuden... som før sagt, kan alle grønsager stort set bruges... og du slipper for at smide små gnallinger i skraldespanden.