lørdag den 31. januar 2015

Kan man bage kartoffelmos i en papirform??


Øhhh nej... det kan man så ikke :-D Troede ellers mit lille påfund med at bage en rest kartoffelmos i en kvalitets muffinsform var brillant. Ialtfald var der i min hjerne opstået et billede af den smukkest kartoffel-"muffin" :-/

Jeg havde rørt mosen op med revet gulerod, lagt skivede kogte kartofler på toppen... og drysset med parmesan. Sådan røg de i ovnen.

Først hævede mosen sig rigtig flot... og jeg var sikker på, det ville lykkedes. Så begyndte den at bevæge sig... inden den sagde kaapoww og en en lind strøm af mos væltede ud over siderne :-D

Sikken omgang "grat-værk"... det tog sin tid at skrabe den skolhede mos af de nu helt bløde forme, men vi fik dog noget at spise, selvom mit forventede synsindtryk udeblev.



onsdag den 28. januar 2015

Porretærte - den "gamle" fra gemmeren


Kan I mon huske, da jeg fablede om brug af porretoppen?? Sikkert ikke... men den har længe stået på min fryser-seddel... og i går skulle den bruges, så jeg udstyrrede B med ingredienser og opskrift. Hans første tærte :-D

Porretærte med bacon
1 pakke tærtedej
2 porrer (porretoppen fra fryseren)
200g bacontern
2 del fløde
2 æg
Friskkværnet peber
1 rød peber snack
100g cheddarost (hjemme-revet ost fra fryseren)

Prik og forbag bunden i 10 minutter ved 200 grader.


Rengør porrerne, snit dem i tynde skiver… og lad dem ligge i rigeligt iskoldt vand i 30 minutter, så snavs falder til bunden… dryp af i et dørslag.
Svits bacontern og tilsæt porrerne… som skal sauteres til de er bløde.
Hæld fløde ved. Og krydder med friskkværnet peber.


Lad det koge godt sammen og stil til afkøling i 5-10 minutter.
Pisk æggene sammen og rør dem i porrer blandingen.
Hæld blandingen i tærtebunden… pynt med rød peber snack… og drys med cheddarost.
Bag tærten ved 180 grader i 35 minutter.
Før servering… lad tærten sætte sig.
Server med salat.


B mestrede opgaven til fulde... sneg endda kogte kikærter i tærten som "surprice".


mandag den 26. januar 2015

Menuen i uge 4 - 2015

Mandag: Kogt hamburgerryg
Med det sidste salat fra lørdag... kogte gulerødder og kartofler.

Tirsdag: Rester fra mandag

Onsdag: Biksemad
Så blev det køleskab tømt :-D Kan man spise sovs fra hakke-dreng til biksemad med hamburgerryg?? Ja, selvfølgelig kan man det - siger B.

Torsdag: Falafler med grønt
En oplevelse jeg godt ville have været foruden. Læs evt. her. Vegetar bliver jeg aldrig.

Fredag: Brændende kærlighed
Sjældent har jeg været så begejstret for pulver-kartoffelmos og kød-rester... men med falafler i baghovedet, skal der ikke ret meget til, at gøre mig glad :-D

Lørdag: Ribbensteg
Med hjemmelavede franske kartofler ... nøj hvor ville en gulerod have pyntet på tallerkenen :-D

Søndag: Ribbensburger
Lavet i boller med speltmel og ymerdrys... (skriiiig skuffen med brød er ved at være tom) og gårsdagens ribbensteg. Dertil hjemmelavede tændstik-fritter... mandolinjernets forunderlige verden har åbnet sig for B. Ha ha ha... :-D

"En uge på godt og ondt... fri mig for det onde (falafler). Jeg er stadig ikke kommet mig over chokket. Men smagsløg er forskellige... B's kammerart spiste de sidste 3 med største fornøjelse... helt uden at vrænge ansigt :-D Og nu lover jeg hermed, at jeg er færdig med at "væve" i dem"




lørdag den 24. januar 2015

Inspiration: Tzatziki

Nu får jeg måske nogen drag over nakken... og skal belæres om, at en ægte tzatziki består af: Reven eller fintskåren agurk, drænet ("græsk") yoghurt, knust eller finthakket hvidløg samt olivenolie og salt. Og i visse egne krydres med dild eller mynte... men sådan lave jeg den nu ikke :-D Jeg kan ikke fordrage græsk yoghurt, så i mit køleskab forfindes udelukkende creme fraiche 18%. Desuden... er der mange andre grønsager, du kan lave "uægte" tzatziki af. Her kommer 5 af mine favoritter:

Den med agurk


Revet agurk drysses med fint salt, så væden trækkes ud… hældes derefter i en si til afdrypning
Pressede hvidløg blandes med creme fraiche (det er ikke nødvendigt at dræne den)
Hele molevitten blandes sammen og smages til med salt

Den spidse



Til sommer... når man nærmest får kastet bundter af radisser i nakken, er den grønsag et super godt alternativ til agurken. Tzatzikien bliver her en anelse "spids" i smagen.
Riv radisserne groft… drys med 1 spsk. salt og lad dem trække 15 minutter, hvor de vendes et par gange. Hæld dem i en si, så væden kan løbe fra… alt under en time er sjusk, for de smider meget væske.
Pres 2 fed hvidløg i en passende mængde creme fraiche 18%
Bland de to ting sammen… og smag til med salt.

Den med rødbede


Dette er ikke en opskrift, du skal give dig i kast med, hvis du ikke kan lide smagen af rå rødbede, selvom den giver kulør på hverdagen, dagen efter indtagelse. Hæ hæ :-D
Fremgangsmåden... er som de ovenstående, dog skal der også tilsættes saft fra en øko-citron og en anelse spidskommen. 
Selvom rødbeden har været hængt til afdrypning, afgiver den stadig en masse af væde, så i dette tilfælde, skal tzatzikien først røres sammen umiddelbart før servering.

En med hvidkål


Opskriften er nærmest som de ovenstående, dog mere knasende og grov.

Og lige en med gulerod


Gulerods tzatziki'en... som jeg kan lide den, lyder måske som en spøjs lille fætter. Jeg smager dressingen (som de forgående... cremefraiche og hvidløg) til med en anelse sukker og citron. Citronen gør dog at tzatziki'en bliver mere "løbende" en cremet, men smagen... :-D

fredag den 23. januar 2015

Falafler...madspildet jeg så komme


I nærheden af hvor  vi bor, ligger en lille falafel-grill-biks... så godt så langt. På et tidspunkt sent om aftenen, stødte vi ind i ejeren, som B faldt i snak med. Han fablede stolpe op og ned om byens bedste falafel... og inviterede os til at komme og få en smagsprøve. Vi fik det dog aldrig gjort... men falaflerne sad stadig i B's baghoved... og plageriet ville ingen ende tage, selvom jeg havde forklaret ham... at dem kunne han ikke lide :-D Tro mig, jeg ved bedst.

Jeg satte kikærter i blød... og søgte på nettet efter den perfekte opskrift. Forinden havde jeg dog besluttet, at de skulle steges på en pande, så det blev et af mine søgekriterier. Hvem den "heldige" udvalgte blogger blev... holder jeg dog tæt ind til kroppen af naturlige årsager :-D


Nå men falaflerne blev formet som små deller... normalt skal de være kuglerunde, når de frituresteges, men jeg havde jo valgt panden. Skal jeg mon her indskyde, hvilke ingredienser der skal bruges?? Naaj... søg selv, hvis de fanger din interesse :-D

B kom i køkkenet og her er følgende kommentarer, indtil dellerne måtte lade livet... i affaldsskakten. Jeg er ikke stolt af det, men der var virkelig ingen vej udenom. I min verden... og B's... ha ha ha var de uspiselige, men det sagde jeg jo.

"De ser godt nok... sunde ud"
"Også vældig... farverige"
"Og... der var ikke kød i??"
"Er de en anelse... kompakte??"
"Spændende... smag, tror jeg nok"
"Seriøst!! Tror du, du har fulgt opskriften rigtigt??"
"Jeg bliver sgu' aldrig vegetar"
"Tror du, mågerne gider spise dem??"
"Kan man ikke koge sammen i en suppe... og tilsætte litervis af fløde??"
"Dem behøver du ikke lave igen for min skyld"
"Er du helt sikker på, de skal smage sådan??"
"Jeg tror jeg er allergisk overfor dem... dem kan vi "desværre" ikke få mere"

Øv bøv... ikke alting lykkedes til applaus her på matriklen, men når det går galt... er man ikke i tvivl :-D


torsdag den 22. januar 2015

Burger med skinke og ost


Hvem siger, at en frokost absolut skal bestå af rugbrød?? Og hvem kan sige nej, til en hjemmelavet burger?? Ikke nogen jeg kender... og som adspredelse i en madpakke ind imellem, bringer den hos B begejstret glæde. Pssst!! På den måde ved jeg, han ikke umotiveret drejer forbi McMåge :-D


Om den så er sund... skal jeg lade være usagt. Men om ikke andet... så ialtfald sundere og med et minimum af forskellige tilsætningsstoffer :-D


Der skal så lidt til... boller, salat, skinke, ost, løg... og en eller anden for for smørelse til bollerne. Om den var god?? Du kan tro, den var :-D

onsdag den 21. januar 2015

Inspiration til salaten


Hos os er grønsager et "must"... hvilket sikkert tydeligt ses på mine etiketter. Men i en husholdning til 2 personer, skal man være varsom med monster-store indkøb, selvom de skønne farver er lokkende... og selvom kunstig åndedræt kan redde mange grønsager fra skraldespanden. På "Tænk" er der en udførlig liste over opbevaring af frugt og grønt... den finder du her.

Min "basis-opskrift" på grøn salat er: Salat (oftest hjertesalat), gulerod, rød snack peber og løg... alt sammen noget jeg altid har. Desuden "frost" grønsager og syltede sager. På første dagen laver jeg en god skål fuld... så der bliver altid lidt tilbage.


På anden dagen portionsanretter jeg "resterne" på tallerkenen... og suppeler med 1-2 nye ting, igen afhængig af, hvor stor resten er. Jeg har det efterhånden på rygraden, hvor store portioner vi kan spise... så på den måde, for vi altid spist op.

Æbler og pærer gør sig godt i en salat... og holder farven, hvis du lægger dem i vand med citron.
Rosiner som har lagt i "vandet" fra ananas, bliver svulmende og saftige.
Kapers og cornichoner giver et forfriskende syrligt spark til alle salater... men husk, overdrivelse fremmer ikke forståelsen i dette tilfælde :-D
Kål i alle afskygninger... rå eller blancherede gør sig også godt.
Feta er en mulighed... vi dog ikke benytter, fordi vi B ikke kan fordrage det.
Melon... nej vel eller??
Og så er der selvfølgelig kernerne... ristede solsikke eller græskarkerne med et lille drys salt, så stjæler jeg til enhver tid gerne fuglenes føde :-D
Prøv også gerne med en "helt ny" grønsag, du kan blive positivt overrasket. Sådan fandt jeg ud af, at fennikel og ingefær er to skønne grønsager :-D

Listen er uendelig... så det behøver ikke være kedeligt, at spise salat. Måske du kan give mig lidt inspiration??

mandag den 19. januar 2015

Lidt mere om parnering


Her på matriklen er det B, der står for karbonaderne... og de smager perfekte. Dog stressede det mig i lang tid, den mængde æg og rasp, der altid endte i affaldsskakten efter panering. "Man kan jo også gemme raspen i en pose til næste gang" forslog B... men der sætter jeg nu grænsen, med tanke for hvilken koloni af bakterier, der så ville opstå.


Mit tip til at undgå spild af æg og rasp er: At gemme lidt af det hakkede kød... karbonader smager alligevel bedst, når de er nylavede og varme. Begge dele rører jeg så i kødet og laver en frikadellefars, som uden problemer kan steges med karbonaderne.

Jeg selv bruger oftest den gammeldags metode... den med meljævningen. Hvis der bliver noget i overskud her, bruger jeg jævningen til sovsen... men må nok tilstå, at raspen ryger ud. Her gælder det om, at være en smule fedtet med raspen... og tilføje lidt mere af gangen, hvis det er nødvendigt.

Menuen i uge 3 - 2015

Mandag: Stegt rødspættefilet 
Serveret med opbagt persille-sovs lavet af den sidste slat mælk, kogte kartofler og resterne af salat fra søndag... spædet op med mere hjerte-salat og løg.

Tirsdag: Kantine-mad
Skulle igen have aftenvagten... så B fik resterne fra mandag :-D

Onsdag: Karbonader
Serveret med kartofler, smørsovs og en salat bestående af: Hjerte-salat og gulerødder der fik en omgang kunstig åndedræt, løg, rød snack peber, majs og cornichoner. Desuden en god skefuld hjemmelavet Blue Cheese dressing... åh jeg er vild med den dressing i øjeblikket. :-D

Torsdag: Suppe
Endnu en bøtte mindre i fryseren :-D En kedelig karry-suppe... hvad fyld angår, blev tilsat kogte kartofler fra de forgående dage... og snack peber for syns skyld. Som altid... serveret med brødcroutoner af knap så spændende brød.

Fredag: Hakke-dreng
Selvfølgelig med stegte løg, pandesovs og rester af salat fra onsdag... kærligt spædet til med blegselleri og æble + den sidste slat Blue Cheese dressing også fra onsdag.

Lørdag: Kyllingbryst
Serveret med duftende jasmin ris, adobo-sovs fra fryseren, sprød salat og brødcroutoner fra torsdag.

Søndag: Frikadelle-burger
Lavet af udelukkende ting fra fryseren (stort set). Gulerodsboller, smurt med Blue Cheese dressing, fyldt med salat fra lørdag, frikadeller fra fryseren... og ikke mindst en tyk skive ost.

"En hel uge uden spaghetti... jeg kan kun juble :-D Sæsonen er måske ikke ligefrem til salat, med alle de billige rodfrugter man for tiden kan købe, men den har været savnet, så i øjeblikket bliver der kørt store mængde i halsrøret. Selvom "tøm fryseren" er rigtig godt for økonomien, nøj hvor jeg savner at suse rundt med indkøbsvognen og bare fylde i har jeg valgt at skrue en anelse ned for blusset. Det skal trods alt være sjovt at gå i køkkenet, ellers gider jeg ikke"



søndag den 18. januar 2015

Æggesalat med sennepsdressing - en af de nemme


Frokosten i weekenden består oftest af enten rugbrødder eller biksemad... alt afhængig af, hvad der lige er i køleskabet og hvad jeg har lyst til selvfølgelig :-D

Denne gang havde jeg udset den sidste slat marinerede sild i sennepsdressing fra julen... som dagens oplagte "Stop Spild Af Mad" -offer. (Indlægget er ikke sponsoreret)


Der var et par enkelte sildesnitter tilbage... og en god mængde sennepsdressing. Sildesnitterne (som jeg skar i mindre stykker) fik følgeskab af finthakket løg og æble... ja og så selvfølgelig hakket æg :-D Det hele blev vendt grundigt rundt, hvorefter salaten fik lov at trække...


Længere inde i køleskabet fandt jeg også en stump røget mørbrad. Heldigvis er holdbarheden på sådan en karl laaang... begriber ikke, jeg havde glemt den. Men fatter slet ikke, at B ikke allerede havde forkølet sig på den for længe siden :-D



Dagens frokost... den var nu slet ikke så ring' endda :-D

tirsdag den 13. januar 2015

Endnu en salatdressing med ost


At lave din egen "Blue Cheese" dressing... er virkelig ingen videnskab. Jeg har før lavet en med roquefort og en med en cremet brie. Begge blev til gode dressinger.

Men nu er jeg faldet over et nyt "produkt"...


som ganske enkelt skal røres op i cremefraiche (styrken bestemmer du) og smages til med en lille knivspids salt. Dressingen bliver afsindig god, hvis du vel og mærket er til blå ost :-D

Note: Selvom Jeg "reklamerer" for  Galbani... er indlægget ikke sponsoreret.

mandag den 12. januar 2015

Menuen i uge 2 - 2015

Mandag: Skind-stegt kulmule
På spaghetti... kærligt drysset med knasende sprøde grønsager og sennepssovs (fra fryseren)

Tirsdag: Bikse-mad
Operation: "Tøm køleskabet for rester" - på en pande :-D Ikke den mest sindsoprivende kolonariske oplevelse, men igen "gratis mad".

Onsdag: Skidne æg
... med den sidste slat sennepssovs fra forleden og det helt rigtige tilbehør :-D

... fra fryseren. Tilsat spaghetti fra mandag og drysset med det sidste tilbehør fra onsdag. Det går forrygende med at tømme fryseren... men indrømmet... det er også r*v-sygt, at lave mad :-/ jeg føler mig i den grad "arbejdsløs".

Fredag: Grill-kylling og fritter
... bragt til døren på 3'ede. Smagte som vanligt dejligt... på trods af friture-hørmen, som ikke er til at slippe af med :-/

Lørdag: Endnu en med spaghetti
... det sidste spaghetti fra mandag, løg, gulerod, rød snack peber og grill-kylling fra fredag.

Søndag: Ribbensteg
Man spiser da ikke salat til ribbensteg med brun sovs!!! Men det gør jeg altså :-D Knasende sprødt hjerte-salat, gulerødder, rød snack peber, løg, rosiner og kapers :-D Troede jeg havde lavet til to dage... men måtte tro om igen :-D

"Så kom vi gennem uge 2 og jeg kan konkluderer, jeg både er træt af rester, bøtter fra fryseren og spaghetti. Men ugen har været "lærerig"... det er i den grad gået op for mig, at de portioner jeg fryser ned (specielt sovs) er alt for store, selvom jeg godt kan finde på noget at bruge dem til, så det trods alt ikke bliver alt for ensformigt. De mange dage med spaghetti, kommer vi aldrig til at opleve igen - jeg hader ikke ligefrem spaghetti, men det snerper"

lørdag den 10. januar 2015

Boller med speltmel og ymerdrys


Jeg havde lovet B... at jeg ikke ville bage flere boller, før fryseren var tømt. Men... i "Stop Spild Af Mad's" tegn er alt tilladt, specielt hvis man er alene hjemme :-D Ha ha... så kan intet stoppe mig.

Gæren skulle bruges, sødmælken som jeg ikke drikker sang, speltmelet jeg egentlig ikke er så begejstret for, men ikke mindst ymerdrysset, som viste sig at være kedelig topping, siger B... var hvad jeg havde at eksperimenterer med :-D

Som oftest tager jeg udgangspunkt i min opskrift på gulerodsboller, denne gang dog uden gulerod.

16 boller
1 pakke gær
5 dl mælk
1 dl olie
2 æg (du skal bruge ca. et ½ æg til pensling)
100g ymerdrys (med sukker/farin)
80g solsikkekerner
5 tsk. salt
250g speltmel
... og det mel dejen kan tage

Fremgangsmåden er selvfølgelig den samme, som ved gulerodsbollerne :-D

Jeg kan kun sige, resultatet blev rigtig godt... faktisk bedre end forventet. Og der er ingen tvivl om, jeg nok skal få brugt det sidste ymerdrys. Bollerne får en lækker farve... og er på ingen måde søde, da du selvfølgelig ikke skal bruge andet "sødestof" end det der er i ymerdrysset.


Madspild i januar

Som jeg allerede varslede her... vil B og jeg i år eller så længe det er sjovt forsøge, at veje alt den mad, vi smider ud. Der vil kun komme et indlæg om måneden... men det vil så til gengæld blive opdateret, så snart der er nyt. Desuden... for at rette lidt op på det hele... vil man også her kunne se, hvis jeg skulle være så heldig, at jeg falder over en dato-vare eller to :-D

Madspild!!
17 g Rullepølse - den sidste skive i pakken, den blev jeg sgu' helt bange for.
120 g Stuvede grønsager - efter en tur på frost + en genopvarmning turde jeg ikke øve mig mere på den.
75 g Edamame-dip - ingen tvivl, den var blevet sur.
15 g Rugbrød - uuppss den ½ skive har jeg ingen undskyldning for :-/
150 g Grill-mad - pomfrites smasket ind i remulade og ketchup.
1900 g Gryn/mel/kerner - en af de trælse... opdagede melmider i en ny pose kerner og valgte at komme til bunds.
60 g Æg - 1 stk. smadret i bakken
300 g falafler - se grunden her
350 g blandet salat + sovs

Madspild i Januar rundet op: 3 kg



Dato-varer!!
2 x 1000g rugbrød til 10,-
1000g hakket oksekød til 30,-
1 kasse Finax julesmåkager 5,-

mandag den 5. januar 2015

Menuen i uge 1 - 2015

Mandag: Kylling
Med lyn-hurtig agurkesalat og peber-sovs (fra fryseren)

Tirsdag: Toast
Sørgelige pålægs-rester blev klappet sammen mellem brød - sammen med ost, tomat og løg, hvorefter de fik en tur i panini'en :-D


Onsdag: Nytårsaften
Skønne rejer til forret. Herre-god bøf, asparges og oste-chips til hovedret :-D

Torsdag: Mørksej haler
Serveret med stuvede grønsager (fra fryseren)

Fredag: Paneret flæsk
... kogte kartofler, gulerodsstave og edamame-dip. Til den der ikke kunne undvære sovs... koldt smør.

Lørdag: Små-ting fra køleskabet
Asparges og tomater svøbt i bacon. Det sidste agurkesalat, lidt gulerodsstave, medister, rødbede-blade og sovs (fra fryseren).

Søndag: Kyllinglever 
I flødesovs... med kartoffelmos, gulerodsstave og edamame-dip fra forleden.

"Håber I alle er kommet godt ind i det nye år?? Her på matriklen har vi fået genopladet batterierne og er igen klar til at jobbe den. Det betyder, jeg ikke har det største overblik i køleskabet i hverdagene, for i praksis spiser jeg næsten kun aftensmad herhjemme. Men med en kæreste, som har fået "Stop Spild Af Mad" - blod på tænderne, så skal det nok gå.
Hans kommentar til, når jeg spørger: "Smed du resten ud??" er... 
"Det tør jeg sgu' da ikke" :-D "