mandag den 29. september 2014

Fødselsdags give-away

"Ny update 27-10" Endelig lykkedes det :-D Låvise med bloggen Låvises mad løb af med sejren :-D Tak til alle, der gad deltage.

"Ny update d. 26-10" Er det virkelig rigtigt, at jeg ikke kan komme af med min give-away?? Det føles sådan... så nu får alle I med det rigtige svar - C - endnu en chance. Den der kommer først til mølle og lægger en kommentar her i indlægget, blive vinderen. Hvis ingen kommer til fadet, vælger jeg mig selv :-D

"Ny update d. 21-10" Jeg har i dag trukket en ny vinder mellem de resterende lodder. da Astrid aldrig kom på banen. Give-awayen falder nu til Jette Rosendal, du ved, hvad du skal gøre inden d. 24 oktober :-D

"Update d. 17-10" Vinderen er fundet med det rigtig svar C. Det blev Astrid med bloggen Bare sådan. Send mig en mail med din adresse inden d. 20 oktober - og du er klar til at julebage


D. 16 oktober 2014 har "Udelukkende rester" eksisteret i 1 år... det skal fejres :-D

Derfor udlodder jeg en super sej koboltblå silikone dejskraber og et sæt med 5 firkantede kageudstikkere.



Det eneste du skal gøre er: At vælge hvilket motto, du tror... er mit. Du kan vælge mellem:

A: Hellere ski** det ud, end smide det ud.

B: Et måltid uden ost, er som en kvinde uden tænder.

C: Jeg smider ikke noget ud, før det er grønt og har fået hår.

Desuden skal du selv tjekke her, om du er den heldige vinder. Hvis jeg ikke hører noget i løbet af  3 dage, trækkes en ny. Konkurrencen slutter d. 16 oktober 2014 kl. 24.00

Vil du tjene et ekstra lod... skal du følge mig enten via Bloglovin' eller GFC og skrive det i kommentarfeltet.

Klar - parat - start

Menuen i uge 39 - 2014

Mandag: Hjemmelavet toast
Appetitten var "ikke-eksisterende"... vi var begge sygdomsramte og blev enige om, at "fast-food" var vejen frem til bare en lille smule næring. Skinken købt som dato-vare.

Tirsdag: Blomkåls-bombe
Kolonihavens eneste blomkål skulle selvfølgelig serveres med maner... farseret og i følgeskab med brasede kartofler, salat og blå-ost dressing. Du kan se opskriften på blomkåls-bomben her.

Onsdag: Mormor-mad
Stegt medister med stuvet hvidkål/gulerødder og hjemme-syltede rødbeder.

Torsdag: 1 håndfuld pamol
Skyllet ned med varm æblesaft tilsat en god skefuld honning... jeg kan åbenbart ikke slippe af med hoste og snot. I dag var det helt galt... feber... og lunger der skreg på ro.

Fredag: Bacon-steg
Min bedre halvdel stod for menuen... bacon stegt som steg i ovnen, grønsager, kogte kartofler og champignon-sovs. Lækkert... men appetitten er stadig ikke for stor.

Lørdag: Udelukkende rester
Nem aftensmad... rester fra tirsdag - onsdag.

Søndag: Biks
Køleskabet er tømt for de sidste sørgelige rester og et enkelt spejlæg.

"En uge i sygdommens tegn... hvor appetitten som sagt har været ikke-eksisterende og den planlagte madplan ikke er blevet fulgt. Desuden en uge med udelukkende svinekød... det skal der laves om på"

lørdag den 27. september 2014

Æbletærte med lakrids-pulver og hasselnødder


Da jeg for nogen dage siden beskrev, hvordan man undgår at kageformen brænder på, spurgte en af mine læsere om opskriften på den æbletærte, jeg viste eksempel med. Så her kommer den :-D

Æbletærte til 8-10 personer:

2½ dl mel
5 spsk. sukker (gem 1 spsk. til formen)
½ tsk. bagepulver
100 g smeltet kærgården (du kan også bruge almindelig smør)

Saft af en ½ øko-citron
6 skrællede æbler i både

1 dåse kondenseret mælk (den på 400 ml)
50g grofthakket hasselnødder (kan undlades)
1 tsk. lakridspulver (kan undlades)

Start med æblerne og læg dem i en skål med citronsaften.
Bland mel, sukker og bagepulver i en lille skål... og tilsæt det smeltede smør.
Pres med det samme dejen ud i et 26 cm tærtefad... som er smurt og har fået drysset sukker på.


På det her tidspunkt skal du forvarme ovnen til 150 grader.
Fordel æble-bådene over dejen.


Hvis du vælger at tilsætte lakrids-pulver og hasselnødder...



Er det nu du fordele det over æblerne... inden den kondenserede mælk tilsættes.


Bag nu tærten ved 150 grader i 15 minutter.
Sæt temperaturen op til 175 grader og bag videre i 50 minutter.


Server kagen med vanilje-rørt creme fraiche eller koldt flødeskum.

mandag den 22. september 2014

Så kan der vist ikke klemmes mere liv ud af de æbler


Øv... er det ikke bare typisk, at ens nye saft-flasker står i kolonihaven, når man laver saft hjemme... og omvendt, hvis man er i haven?? Eksperiment: "Saft af skræller"... tager sig altså ikke særligt godt ud i et sylteglas, men sådan blev det :-D

Jeg havde en pose søde røde æbler stående, som var blevet lige en anelse bløde, så de blev skrællet, skåret i både og smidt i fryseren.


Bagefter stod jeg tilbage med vasken fuld af skønne røde skræller og skrog... jeg skulle lige til at smide dem ud, men ombestemte mig... og smed dem i en gryde istedet.

Bakterie-dræbende æblesaft af skræller:

Skræl og skrog fra 1½kg æbler (uden blomst, stilk og råd) Bruger du nedfalds-æbler, læs her
1 lille chili med kerner
Et godt stykke ingefær
Vand så det dækker

1 vaniljestang
Sukker svarende til den halve mængde væske

Jeg kogte skræller, chili og ingefær med vand i godt og vel 30-45 minutter
Siede snalderet fra og tilsatte sukker og vaniljestang
Saften fik lov at simre, til sukkeret var smeltet... og røg derefter i det atamon-skyllede glas

Saften fik virkelig hurtig ben at gå på... min bedre halvdel og jeg har begge ligget undedrejet med snot og hoste. Halv saft og halv kogende vand har givet en dejlig lindring. Saften er både sød og stærk på samme tid... så hvad den angår, fejlede smagsløgene ikke noget :-D

Hvad bruger du æbleskræller til... hvis du altså overhovedet bruger dem??


søndag den 21. september 2014

Brænder dine kageforme på??


Jeg bager ikke ret tit kager med bagepapir... af den simple grund, det sjældent tager sig godt ud på et kagebord, men derfor risikerer jeg også, at kagen kan brænde sig godt og grundig fast i den form, jeg har valgt... med højlydte støn tilfølge, når den skal gøres ren.

Men... det er nemt at undgå :-D Jeg bruger "Barbette" formspray... som i mit univers er den absolut bedste. Selvfølgelig kan du også smøre dine forme på gammeldags maner... men sprayen er bare så meget nemmere og du bruger kun et minimum af fedtstof.

Når jeg så har sprayet formen, tager jeg sukker fra det opmålte til min kage og fordeler jævnt på både bund og kanter. Her snakker vi kun 1-1½ spsk. så det kommer ikke til at mangle i kagen :-D


Se bare her, hvor let min æbletærte med kondenseret mælk... som virkelig kan brænde sig fast har sluppet bunden :-D

Hvad gør du, for at undgå fastbrændt kage??

lørdag den 20. september 2014

Vælger du lige over skæve??


Så har du aldrig stået og trukket dine egne gulerødder op af jorden... for de "deforme" gulerødder kan få både smil og tanker frem... og de er altså bare lige den der tand sjovere :-D

Spørgsmålet er så: "Ville du købe skæve gulerødder i butikkerne, hvis prisen er den samme, som ved de lige??"

For mit eget vedkommende må jeg nok erkende, at det ville jeg kun gøre... hvis det er rensede gulerødder, vi snakker om, du ved dem, man bare lige skal skylle og spise med skræl.

Hvor er det fedt, man nu kan købe dem i forskellige butikker... så de ikke bare ender som hestefoder, for de fejler jo ikke noget.

Endnu et af de tiltag, jeg elsker ved "Stop Spild Af Mad"

Det sidste kedelige brød


Da vi forleden fik suppe, havde jeg skåret alt for meget brød.




Brødet lagde jeg i en sprøjtet foliebakke og dryppede hvidløg/sambal oelek- olie over. En god håndfuld hjemmerevet ost fandt også vej... og så er det ellers bare en tur i ovnen. 


Vend rundt i brødet et par gang... og tag det ud af ovnen, når osten er smeltet og brødet har fået en knasende overflade (det skal ikke være gennem-tørt, som med croutoner)

torsdag den 18. september 2014

Tilberedning af majskolber på grill


Der er mange måder at tilberede majskolber på. Her kommer vores favorit.

Træk dækbladene tilbage og fjern skægget (det er de tynde tråde under bladene)


Buk bladene tilbage på plads og læg majskolberne i letsaltet iskoldt vand i 30-40 minutter.
Ryst så meget vand af kolberne som muligt og grill i 15-20 minutter. Vend jævnligt.
På denne måde er det dækbladene og ikke majsene, der bliver sorte.

Tips til servering:

Når kolberne skal smøres, er den nemmeste måde… at smøre den valgte kryddersmør på et stykke billigt toastbrød. Drej kolben rundt på brødet… og du undgår overforbrug af kryddersmør.  Drys med groft salt.
Toastbrødet kan du bagefter smide kort tid på grillen og spise til.
Køb majsholdere som enten stikkes eller skrues i enderne på majsen. Det ser pænt ud og er nemmere at håndterer.

Hvordan tilbereder du majskolber??

onsdag den 17. september 2014

Gem sommeren i fryseren - hvis du ikke kan nå at spise den


Årets høst af bønner er i hus :-D Og er de ikke fantastisk smukke i rå tilstand?? Det bliver de så bare ikke ved med at være desværre... efter en hurtig blanchering mister de farverne :-/ og blanchering skal der til, når man som jeg har høstet 6-7kg.

"At blanchere betyder, at man kommer fx. grønsager i spilkogende vand, hvor de koger
meget kort (1-2 minutter). Herefter tages de op af vandet og overhældes med iskoldt vand for at køle af... før de kommes i fryseposer og ender på frost"

Mine bønner kan nu holde sig i minimum 10 måneder... men det sker næppe :-D


tirsdag den 16. september 2014

Lækker kyllingepie - med rester af kylling


Da jeg var barn, lave mor tit en helt fantastisk kyllingepie... jeg laver den også af og til selv helt fra bunden, men mindre kan sagtens gøre det :-D Denne udgave er hurtig at smække sammen, netop fordi kyllingen allerede er tilberedt.


Du skal bruge:

1 rest kylling uden skind og ben... og i mundrette stykker
1 opbagt champignon sovs af ca. 10 mellemstore champignon
1 rulle butterdej
og... et sammenpisket æg

Smør et ildfast fad og læg 2/3 kylling i bunden
Fyld champignon sovsen på... og fordel resten af kyllingen
Læg et låg af butterdej på, pensel med pisket æg og lav huller, så luften kan slippe ud
Stil pieen i en 200 grader forvarmet ovn i 30-40 minutter

Så kan det da vist heller ikke gøres meget nemmere? :-D



mandag den 15. september 2014

Sidste udkald for hyldebærsaft


Hvis du skal nå det, skal det snart til at være... mine hyldebær var meget tæt på at briste, da jeg ribbede dem... så afsted med dig :-D

Normalt følger jeg aldrig en opskrift slavisk, men det ville jeg denne gang, så jeg havde været på rundfart på nettet og fundet Boliglivs opskrift på hyldebærsaft. Den er som følgende:

Hyldebærsaft (ca. 1½ liter)
1 kg hyldebær
150 g æbler
4 dl vand
ca. 600 g sukker
saft af en halv citron
eventuelt atamon

1. Rib de skyllede hyldebær, og læg dem i en gryde.

2. Skyl æblerne, skær dem i både, fjern kernehusene, og læg æblebådene i gryden sammen med hyldebærrene.

3. Hæld vandet i gryden, og lad det koge, indtil hyldebærrene brister. Hæng det til afdrypning i en saftpose eller i et dørslag med et tyndt klæde i bunden.

4. Mål, hvor meget saft der er, og hæld det i en gryde. Tilsæt sukkeret – du skal bruge 400 g sukker pr. liter saft. Tilsæt citronsaften, og giv saften et opkog.

5. Skal saften gemmes, kan du med fordel skylle flaskerne i atamon. Hæld saften på flasker, og luk dem med det samme.


Som sagt ville jeg følge opskriften... og havde da også læst den op til flere gang, det lykkedes mig dog, at glemme citronen :-/

I opskriften står der også, er der er til ca. 1½ liter saft... men det holdt overhovedet ikke stik... 9 dl fik jeg ud af portionen. En anden god gang vil jeg nu nok fylde suppegryden, så meget det kan lade sig gøre... for arbejdet ved en så lille portion er alt for stort... også selvom saften blev himmelsk :-D



fredag den 12. september 2014

Tærte - sådan rydder du op i grønsagerne


Tærte til 3-4 personer:

300g forskellige grønsager efter smag og behag
1 løg grofthakket
2 fed presset hvidløg
1 tsk. fintrevet ingefær
250g stegte bacontern (husk af gemme fedtet). Du kan selvfølgelig også bruge en rest kød eller kylling... eller foretrækker du en vegetar - helt undlade det
50g revet ost (hjemmerevet naturligvis)
1 spsk. olie
4 æg
50g mel
½ tsk. bagepulver
1 tsk. salt

Start med grønsagerne - hæld 1 liter kogende vand over, hvis du vælger grove stykker og lad dem stå, mens du forbereder de andre ting
Steg bacontern næsten sprøde
Pisk æg, mel, hvidløg, ingefær, olie, salt, bagepulver og ost grundigt sammen.
Lad vandet dryppe fra grønsagerne (giv dem evt. et chok med iskoldt vand)
Bland grønsager og bacon grundigt sammen i æggemassen med en spartel
Bages i en 200 grader forvarmet ovn i 25-30 minutter

Vupti... grønsags-tærte.

torsdag den 11. september 2014

Blå-ost dressing - gør det selv


Min absolutte favorit dressing er sporløst forsvundet fra hylderne... hmprff!!! jeg har altid været vild med den skønne pikante smag fra Blue Cheese dressing, dog aldrig selv forsøgt at lave den... da "mug"-ost virkelig er noget, min bedre halvdel kan hoste højlydt over... altså med mindre den er brugt i sovs :-D

Nu skulle det prøves... for jeg havde en lille stump roquefort liggende i køleskabet og dressingen ville gå godt sammen med hakkebøf og salat.

Jeg lod roqueforten ligge på køkkenbordet til den blev blød og mere medgørlig.
Rørte den op med 2 dele creme fraiche og en del mayonnaise
Tilsatte et skvis citronsaft fra øko-citron
1-½ tsk. sennep
Og smagte til med salt

I det hele taget gælder det om, at smage til, smage til og smage til... samtidig skal du også tage højde for, hvor mange dage, du tror, du har dressing til, for dressingen bliver stærkere og stærkere for hver dag. Du kan selvfølgelig tilføje lidt ekstra creme fraiche på andendagen, hvis dressingen er for stærk.

Vi var begge utrolig begejstrede, så den skal snart på bordet igen :-D



onsdag den 10. september 2014

Svampede boller med den sidste slat yoghurt


Her du en slat yoghurt der for længst er overskredet datoen... så brug den i din bedste brød-opskrift :-D


Det var nøjagtigt hvad, jeg begav mig udi, da jeg havde kigget længe nok på den halv-fyldte karton yoghurt, jeg havde stående. Som så ofte før, var det squash brud, jeg sukkede efter... og da jeg stadig havde squash tilbage fra den venlige staude-dame, var det et oplagt valg :-D

Lidt af vandet udskiftede jeg med yoghurt... og tilsatte endda en hel del mere. Desuden skar jeg ned for sukkeret, da jeg tror, bollerne ellers ville blive for søde.

De blev viiiiildt gode... så jeg skal da vist snart have opdateret min squash brud opskrift, men det må blive en anden dag, hvis der da ikke ligefrem er nogen, der står og hopper for at få den :-D

mandag den 8. september 2014

Sylt - hvis du har for mange grønsager


Hvem pokker kan spise ca. 1 kg rensede friske grønne snack-peber, inden de bliver kedelige?? Vi kan ikke - specielt fordi, jeg slet ikke kan lide grønne peber :-D Fortalt her var det, hvad jeg var op imod. Så jeg besluttede mig for, at sylte dem. Jeg har før gjort det med røde snack-peber... og de blev bare så gode, så mon ikke, de grønne også vil "hitte"??


Efter at have skyllet dem grundigt, skar jeg enden af og fjerne det meste af frøene... skulle der sidde få tilbage, gør det altså ikke noget. 900g rensede peber blev det til.


Peberene skar jeg i ringe - og lagde i en saltlage bestående af: 3 liter vand og 2 spsk. salt. Her skal de ligge i minimum 3-4 timer... eller til dagen efter, hvor saltlagen skylles grundigt af.

Lagen de nu skal hygge sig i, lavede jeg af:

9 dl eddike
750g sukker
Ca. 60 peberkorn
15 enebær

Det hele koges op og tages af varmen, inden en skvis atamon tilsættes.
I mellemtiden skylles glas med kogende vand tilsat et par dråber atamon... og det er så nu, du ikke skal røre glassene indvendigt med dine små buttede ikke rene fingre :-D
Peber-ringene kommes i de rene glas... 5 stk. af den slags man køber rødkål eller rødbeder i. De kan slet ikke være der... men jeg lover, det går over.
Den varme lage fordeles i glassene... og nu "falder peberne sammen" og du kan lægge de resterende i glassene.
Skru omgående låggene på og vend glassene et par gange.
Nu er det så meningen, de syltede peber skal have lov at afkøle helt... og stå et par dage, inden de tages i brug... meeen det sker ikke her på matriklen :-D

Kæresten siger "god" for syltede grønne peber... mens jeg siger tommlen ned for, at den skønne grønne farve totalt ændrede sig. Fniiis... det gør sig ikke godt på billeder :-D

Har du en ide til, hvad jeg skal bruge min næste høst af grønne peber til??


søndag den 7. september 2014

Reklame-læsning og et billigt grin


Nu er det ikke sådan, at jeg køber gulerødder i øjeblikket... jeg trækker dem lystigt op af jorden i kolonihaven. Men skulle du nu ikke være så heldig, at have den mulighed... har Rema et tilbud til dig i denne uge.

Og hvilket tilbud... du kan vælge mellem revne gulerødder til en kg-pris på 25,- eller... tadaaa og trommehvirvel... danske gulerødder til en kg-pris på 4,-

Den måtte jeg lige læse igen op til flere gange... mellem de utallige grine-anfald. Hvad er det lige, der er at vælge imellem?? For mig at se, er det dovenskab og "gør det selv" + en prisbesparelse der er til at tage og føle på, hvis du altså vælger "gør det selv"-gulerødderne :-D

Det er vel de færreste, der ikke har et gammeldags rivejern... du ved, af den slags hvor man mister det yderste af fingerspidserne, fordi det er r*v-kedeligt og man pludselig bliver optaget af noget andet end det arbejde, man har gang i.

Men... hvis du nu lægger de sparede penge til side, kan du efter 20 poser gulerødder, gå ned til den lokale isenkræmmer og købe et eldreven vidunder, der kan bruges til mange andre ting... end bare gulerødder :-D Desuden er jeg ret sikker på, du nu kan få manden til at rive de åndsvage gulerødder... du ved: "Mænd og maskiner der larmer".


Skulle du nu på dette tidspunkt, stampe hårdt i gulvet og stædigt holde på de revne gulerødder... fordi det er bekvemt og du desuden ikke tror, du får spist "gør det selv" gulerødderne... så bliver jeg nød til at grine endnu højere, mens jeg glad sender min pengepung en kærlig tanke. Gulerødder er ærligt talt svære at slå ihjel... og skulle det mod forventning ske for dig, spiser du godt nok ikke ret mange gulerødder, kan du altid give dem "kunstigt åndedræt". Skræl dem, læg dem i vand... og stil dem i køleskabet og de bliver knasende sprøde igen.

Stadig ikke overbevist?? Må jeg nærmest grædende bryde sammen og tilstå, jeg ikke har flere argumenter på stående fod.

Til slut... mon nu det er nødvendigt at tilføje, at dette indlæg på ingen måde er sponsoreret?? "Flot" iøvrigt... at de to slags gulerødder står ved siden af hinanden i reklamen. Hvad mon sælger bedst??





lørdag den 6. september 2014

Nyt i "Projekt snack-peber"


Jeg må sige, at Projekt: "Snack peber" lykkedes over alt forventning :-D Dog med en enkelt lille undtagelse... istedet for at blive røde, rådnede de, så jeg tager mine grønne... til stor glæde for min bedre halvdel og stor ærgelse til mig - jeg kan ikke fordrage grønne peber.

Hvor mange jeg efterhånden har taget, har jeg ikke den fjerneste anelse om... men sidste høst gav ikke mindre end 21 frugter og der er stadig mange flere små tilbage :-D

Inden vi går helt amok i nedfaldsfrugter


Nu er det ikke sådan, at jeg vil komme med skræmme-kampanger her på bloggen... dog syntes jeg, det er vigtigt, at ingen af os bliver syge af, at samle frugt op fra jorden. Frugt som er ganske okay, bare vi lige tænker os en anelse om. F.eks æbler kan se nok så lækre ud, når de ligger der på jorden... og jeg kender da op til flere, der bare lige "pudser" æblet (gælder iøvrigt også andre frugter og grønt) i skjorteærmet, for så spise det, eller give det videre til deres børn.

Hold op med det!!!!

Når du samler nedfaldsfrugter og vil spise dem friske, skal du gå efter de reneste... altså dem uden råd eller fugleklatter. Afføring fra dyr... kan gøre dig godt og grundigt syg. Og som med alt andet, skal du gøre frugten ordentligt ren... inden du spiser den - eller serverer den.

Dermed siger jeg ikke, at snavset frugt ikke kan spise... det er bare en rigtig god ide, ikke at bruge den frisk... men at bruge den til f.eks. grød eller saft selvfølgelig ikke friskpresset saft




fredag den 5. september 2014

God "Stop Spild Af Mad" - stil


Min bedre halvdel og jeg var forbi kolonihaven i går for at hente forsyninger :-D Normalt ville jeg selv have squash i haven... men mine dyrt betalte frø havde en spirrings % på 0, så jeg må savlende kigge købe dem i butikkerne i år. Øv!!!

Inden vi kørte hjem, besluttede vi os dog at køre forbi "staude-damen", som har hus i yderkanten af foreningen... det kunne jo være. Og ganske rigtig... der stod gratis stauder, men ikke mindst 2 skønne squash foran huset. Min dag var reddet :-D Vi tog den mindste, som dog var ganske stor alligevel... se... det er noget jeg kan li'. :-D

Måske det var en ide til nogen af Jer andre?? At gå en tur i en kolonihave-forening, man kan aldrig vide... desuden er folk til at snakke med, for vi "kolonister" har oftest i overflod.

Læs her hvordan jeg med vores kolonihave har kunnet glæde andre :-D

tirsdag den 2. september 2014

Kan man fryse agurk??


Projekt: "Kan man fryse agurk??" Kom egentlig på banen sidste år, da jeg ikke mere orkede, at sylte til familie og venner... og der stadig var tonsvis på mine planter. (I år har vi helt sløjfet agurk i drivhuset) Som forsøg lagde jeg 4 poser skivede agurker i fryseren... og dem spottede jeg så her forleden.

Uden at lyve... jeg var på nippet til at smide dem ud, fordi de virkede bløde og var helt glas-klare, da jeg tøede dem op, men det skulle komme an på en prøve. Kan man kold-sylte agurker, der har været i fryseren??


For ikke lave endnu mere madspild, hvis det nu ikke virkede, valgte jeg at bruge lagen, der var tilbage i et næsten tomt rødbedeglas... derfor den kinky farve. Nå ja... i det hele taget, undskyld sidste billede, det blev ærligt talt ikke særligt godt :-/

Konklusion: Det kan lade sig gøre, selvfølgelig er agurkerne ikke helt så sprøde, som hvis de havde været friske, men det kan sagtens gå an.

Næste projekt... bliver de bedre varm-syltede??